Nettverk kan være forskjellen å få jobben eller være arbeidsledig.

Artikkelen hjelper deg å bli en «god» i nettverksbygging.

Tips som får deg til å bli en mester i nettverksbygging:

Ikke vent
Du bør starte og bygge nettverk før du trenger jobb, og før du egentlig trenger et nettverk. Der er mye lettere og føles mindre påtrengende hvis kontakten allerede er etablert. Dessverre er det vanligvis når det er minst tid for nettverksbygging, man trenger det.

Relasjoner
Som vanlig – familie, venner, venners bekjente, golf- eller tennispartneren. Alle kan være veien til en jobb eller kjenner noen som er det. Er du sjenert, er det også lettere å starte her, og deretter fortsette med ukjente personer.

Si dine mål
En som vet mer hva hun/han leter etter har en større sjanse for å finne drømmejobben. Ikke si bare «Jeg ønsker å arbeide med økonomi» – men prøv å være mer spesifikk når du søker etter jobb. Deretter kan du alltid legge til «men om du hørere om noe annet enn en jobb innenfor økonomi, er du velkommen til å høre fra deg». Nettverk må ikke bare dreie seg om jobben, men også å finne en mentor kan være et mål.

Finne gullkorn steder
Søk deg til steder der du og personen har en felles interesse (golf, sykling, seiling, sjakk) eller gå på kurs der det er ambisiøse mennesker. Se om de ville passe inn i ditt nettverk og gi de ditt visittkort. Utstillinger, foredrag og teater er andre gode tips.

Interesse
Vis interesse for personer du møter. Hvis du ser på alt annet enn personen ovenfor deg, vil dette ikke føre noe plass. Folk vil snakke om seg selv. Da bør du ikke glemme at i alle tilfeller, presentere deg og la personen huske deg – på en god måte.

Vær deg selv
Er du sjenert, prøv ikke å bli den mest utadvendte personen i rommet, det kommer bare til å føles falskt.

Hjelp
Med internett blir det mye lettere å bygge nettverk.

Målsetting
Sett deg et mål som hjelper deg med å opprettholde nettverket ditt – for eksempel å ta kontakt med en ny person i uken og vedlikeholde to gamle.

Kontakten
Hva syntes du om en person som bare ringer deg når det er behov for en tjeneste? Nettopp. Det er derfor viktig å opprettholde sitt nettverk.

Videresende
Presenter mennesker i nettverket ditt for hverandre.

Analyser
Det å holde kontakt med 100 personer er ikke lett, forsøk derfor å analysere hva du tror vil være viktig i den nærmeste fremtiden eller senere. Det går dessverre ikke å hjelpe alle som ber om en tjeneste.

De nærmeste først
Prøv heller å ha færre kontakter enn mange fjerne.

Følg opp
I tillegg til å holde kontakten med folk, kan du sjekke om de har hørt om en ny jobb selv om du på det tidspunktet ikke trenger jobb. På den måten glemmer de ikke deg.