Du har alltid best sjanse til å få lån dersom du har en fast jobb og en god inntekt. Du kan også søke om forbrukslån med lav inntekt, men denne bør være så stabil så mulig. I denne artikkelen kan du lese om hvordan du kan søke om forbrukslån uten fast inntekt eller fast jobb.

Du får lånet innvilget når banken er sikker på deg som betaler

Banken kommer aldri til å låne penger ut til deg før de er trygge på at du faktisk har penger å betale med. Med andre ord kan du ikke få lån uten inntekt.

Det første banken gjør når de får lånesøknaden din, er å ta en kredittsjekk av deg. Her er banken ute etter dobbeltsjekke opplysningene du har levert. Banken er mest interessert i å sjekke hvilken inntekt du har, hvor mye eksisterende gjeld du har, og om du har noen betalingsanmerkninger.

Stabil inntekt er et stort pluss når du skal søke om forbrukslån

Inntekten din bør være mest mulig stabil. Hvis banken ser at det foreligger et større avvik mellom inntekten din i dag og inntekten din tidligere år, kan det godt hende at du får noen spørsmål omkring dette. Det samme gjelder dersom det er store sprik mellom lønnsslippene dine.

Selv om det er en stor fordel å vise til en fast og stabil inntekt, kan bankene likevel innvilge deg et lån dersom de ser at det kommer penger inn. Dette vil imidlertid komme an på inntektsgrunnlaget.

Økende trend av andre inntektsgrunnlag enn fast jobb

Arbeidsmarkedet er konstant i bevegelse og tidene forandrer seg raskere enn vi aner. Det man ser nå, er at bedrifter til stadighet bruker innleid arbeidskraft, midlertidige ansatte og selvstendig frilansere og kontrakttører.

En annen side av dette, er at flere faller ut av arbeidslivet og heller må belage seg på trygdeytelser. Derfor vil vilkåret om fast jobb for å få innvilget lån ramme ganske mange.

Ta opp lån som midlertidig ansatt?

Dersom du har et midlertidig ansettelsesforhold hos din arbeidsgiver, kan dette opphøre på et tidspunkt. Som regel får du ikke noe garanti for videre fast jobb som du kan vise til når du søker om lån i banken.

På en annen side finnes det flere personer som jobber i flere år på midlertidige kontrakter uten å være fast ansatt. Det finnes tross alt enkelte bransjer hvor det alltid finnes jobb å få, selv uten fast kontrakt. Dette finner vi i både læreryrket og innen helse.

Hvis bankene ser at du har en forholdsvis jevn inntekt gjennom tidligere år, og du kan vise til en margin for lånebetjening ut fra tallene som står på lønnslippen din, kan banken likevel vurdere søknaden din som positiv.

Du kommer likevel ikke utenom at bankene opererer med ulik praksis, derfor er det smart å søke om lån flere hos flere banker.

Ta opp lån som selvstendig næringsdrivende eller som frilanser?

Dersom du ønsker å få innvilget privatlån, vil lånesøknaden din vurderes ut fra din personlige inntekt.

Du kan blant annet være ansatt i ditt eget selskap. Da må du huske på å dokumentere lønnen du tar ut til deg selv. Lønnen din må dekke alle formelle kriterier som for eksempel dekning av forskuddstrekk, arbeidsgiveravgift og obligatoriske forsikringer.

Dersom du har ditt eget enkeltmannsforetak, anses ikke dette som atskilt fra din private økonomi. Her hefter banken både for din egen gjeld og foretakets gjeld.

Du kan også få innvilget lån dersom næringsvirksomheten din viser en lønnsomhet over tid. Dette må du dokumentere med et godkjent regnskap for de tre foregående årene.

Dette gjelder også for frilansere. Her er også fremtidig inntjening usikker i bankens øyne. Dersom du likevel kan dokumentere at du over en lengre periode har hatt en god økonomisk situasjon, kan du finne långivere som kan innvilge et lån til deg.