Denne artikkelen er sponset av Nano Finans

*Den nominelle renten er fra 6,39% og opp til 21,95% mens den effektive renten er fra 6,81% til 24,4%.
Ønsker du for eksempel å låne et litt større beløp, kan du låne 150 000 kroner, over 10 år, med en effektiv rente på 13,2%.
Kostnadene på dette lånet vil være på 112 573 kroner, og det totale tilbakebetalingsbeløp vil lyde på 262 573 kroner.*

Når man er arbeidsledig så har man gjerne et stort press på seg. Man skal finne seg en jobb og man har gjerne en begrenset økonomi. Derfor er det utrolig viktig å gjøre smarte økonomiske valg når man er arbeidsledig. Et av de viktigste punktene er rigge økonomien sin så den klarer å komme seg igjennom en tid med lite inntekter. Det handler om å gjøre beviste valg som gjør at man får mindre utgifter og en mer komfortabel økonomi. Vi har derfor listet opp noen punkter som du burde tenke på.

Boliglån

Hvis du i dag eier egen bolig så er dette et punkt som virkelig kan hjelpe deg. Dersom du nettopp har mistet jobben så ta snarest kontakt med banken for å høre om muligheter for avdragsfrihet på boliglånet ditt mens du venter på avklaring rundt jobb. Bankene er som regel medgjørelig her og hjelper deg gjerne med noen måneders avdragsfrihet. Det betyr i praksis at du kun betaler renter på boliglånet og du får dermed en mindre kostnad i måneden.

Forbrukslån

Dersom du står uten jobb så kan det være svært dramatisk om du har forbrukslån. Forbrukslån eller kredittkort er svært kostbare og bankene er ofte svært agressive om du ikke betaler i tide. Du kan gjøre samme avgjørelse når det kommer til forbrukslån. Kontakt banken for å sjekke om avdragsfrihet, de kan ofte innvilge dette. Hvis du har flere forbrukslån så kan du kontakte en av bankene å høre om du kan få en refinansiering. Siden du ikke har jobb så kan dette være vanskelig men hvis du ydmykt spør følgende til banken:

«Hei. Jeg er kunde hos dere og har et forbrukslån hos dere. Jeg har noe annen gjeld hos bank x og kredittkort x.Kan jeg låne til refinansiering hos dere?. Jeg er på jakt etter jobb og må spare inn kostnader»

Veldig mange banker vil slite med å innvilge deg refinansiering etter at du har mistet jobben men det er muligheter der ute. Det er ikke noe fasitsvar her, de kommer til å se ann din situasjon individuelt.

Få mer penger inn!

Et annet godt råd er å prøve å få inn mer penger kortsiktig. Hvis du får penger fra NAV så er det begrenset hva du kan gjøre av jobb men du kan prøve å selge unna ting du ikke bruker. Kanskje har du en sykkel du ikke bruker? En TV du ikke bruker eller noen gamle telefoner? Uansett hva du har til overs så legg det ut på Finn.no. Det kan komme inn mange små beløp som sammen blir en grei liten slump med penger som kommer godt med når du er arbeidsledig.

Kutt ned på kostnadene dine!

Det er mye penger du kan spare på å gå igjennom kostnadene dine. Du kan enkelt sammenligne strøm, lån, telefon og alle andre ting på internett. Få bedre avtaler så du kan få bedre avtaler på dine fast kostnader. Det er utrolig mye penger å spare, spesielt for deg som ikke har gjort det tidligere.