Farger påvirker oss. Du skal føle deg bra, samtidig som han eller de som intervjuer deg skal oppfatte de signalene du ønsker å sende. Fargeeksperter sier at det ikke er ett riktig svar når det gjelder farger. Erfaring og forskning viser at farger kan være avgjørende for hvordan inntrykk du gir. Førsteinntrykket kan være helt vesentlig for om du får jobben eller ikke.
Her er noen råd:
Rødt: Denne fargen bør man helst unngå i et intervju. Rødt signaliserer mot og styrke, og arbeidsgiver kan oppfatte deg som en trussel. Fargen kan eventuelt brukes i forkant for å styrke din egen selvtillit. Rødt gjør deg varm og pulsfrekvensen øker. Dette er kanskje ikke behagelig i et intervju. Det er viktig å tenke på at fargen også er et politisk symbol for arbeiderbevegelsen.
Orange: Detter er fargen som bør brukes hvis du vil ha en kreativ jobb. Orange signaliserer humor og praktisk kreativitet. For yrker hvor slike egenskaper er viktig, slår denne fargen sjeldent feil. Dette gjelder for eksempel innen underholdning eller i restaurantbransjen.
Gult: Dette er intellektets farge. Gult passer best til intervju for kunnskapsbaserte jobber. Som for eksempel lærer, bibliotekar, arkivar, jurist eller forsker. Likevel er dette en farge man bør bruke med omhu. Bruk ikke den sterkeste gullfargen, som for enkelte mennesker utløser hodepine.
Grønt: Søker du jobb innen omsorgsyrker, er grønt riktig. For eksempel som sykepleier, innen eldreomsorg og psykisk helsevern. Grønt signaliserer empati og omsorg. Symbolsk er den i vår kultur miljø-fargen.
Blått: Fargen kan regnes som bank og næringslivets farge. Den gjør at du oppfattes som en seriøs og pålitelig person. Undersøkelser viser faktisk at det er lettere å få banklån om man stiller i marineblått. Dette er fargen som det aldri er feil å kle seg i. Det er imidlertid viktig å huske på at blått også brukes som symbol for de konservative i politikken.
Turkis: Hvis du vil virke frisk og ungdommelig, er dette en fin farge. Turkis virker delikat og tiltalende. Fargen passer godt for intervjuer i for eksempel helsevesenet der hygiene er viktig. Turkis bør likevel brukes forsiktig, og fungerer godt som tilbehør i for eksempel skjerf.
Rosa: Dette er vanligvis ikke en farge som hører hjemme på et intervju. For mange framstår du som lite initiativrik, umoden og for feminin hvis du kler deg i rosa. Som jobbsøker i barnehage eller i et parfymeri kan den kanskje fungere. Men kun i moderate mengder.
Svart: Tidligere var dette en farge man for det meste forbandt med sorg. I dag anses den som «businesslike» og elegant. I likhet med blått, er det aldri feil å kle seg i svart. Svakheten med å kle seg i svart, er at fargen ikke sier noe om deg som person. Du vil dermed ikke skille deg ut i mengden av andre jobbsøkere. En fargerik detalj til et svart antrekk kan dermed være en redning.
Hvitt: Denne fargen sier lite om din personlighet, og du bør derfor unngå å kle deg i hvitt fra topp til tå. Du skal synes når du søker jobb, og helst skille deg ut i mengden. En hvit skjorte er likevel sjelden feil, og sender signaler om at du tar intervjuet seriøst. Bruk hvitt med måte. For nordiske kvinner er offwhite også mer kledelig. Hvitt står for renhet og uskyld.
Brunt/beige: Delikate og varme fargenyanser, som kan kombineres med andre farger. De uttrykker trygghet. Derfor passer de godt for intervjuer der du ønsker å bli oppfattet som stabil og jordnær. Men uten annen fargekombinasjon, kan du virke kjedelig og karakterløs.
Grått: Dette er den mest karakterløse og upersonlige fargen. Det er ikke uten grunn at livvakter på engelsk blir kalt for «grey man». I motsetning til jobbsøkere skal de ikke synes. Bruk aldri grått alene.