Historisk har arbeid vært noe man fysisk må møte opp på, men dette landskapet har uten tvil endret seg betydelig. Nå er det mange som på fast basis jobber fra hjemmekontor, noe som også betyr at bedriften i praksis kan være plassert hvor som helst. Dette kan være et godt alternativ for deg som ikke finner noen gode muligheter i nærmiljøet ditt, men ikke ønsker å flytte på deg.

Her er det spesielt én bransje som har gjort seg bemerket – nemlig bransjen for casino på nett. Mange av selskapene knyttet til denne industrien er plassert på lokasjoner som er praktisk for selskapet, mens de innhenter nødvendig kompetanse fra hele verden. Dette har raskt blitt et tekstbok eksempel på hvordan remote work kan gjennomføres på en utmerket måte.

Hva betyr remote work?

Før vi går videre er det kanskje greit med en avklaring på hva vi legger i ordet remote work. Dette handler om at man har en jobb knyttet til et selskap som ikke fysisk befinner seg i nærheten av deg. Du kan derfor sitte i Norge, men jobbe for et selskap som befinner seg hvor som helst i verden.

Dette har blitt et populært alternativ for de som ikke ønsker en helt fastlåst arbeidsdag, men samtidig ikke er komfortable med å gå så langt som å bli frilansere – da dette ofte medfører større økonomisk usikkerhet. Da er Remote work en utmerket kombinasjon av de to som kan by på attraktive muligheter.

Slik finner du remote work

De fleste som ser etter en ny jobb i Norge vil nok bruke Finn.no som et utgangspunkt for dette. Imidlertid er det liten sannsynlighet for at du finner en stilling for remote work her. Dette skyldes primært at selskapene gjerne benytter seg av mer internasjonale plattformer, og her kan LinkedIn ofte være et godt utgangspunkt.

Mange selskaper leter aktivt etter arbeidere på LinkedIn – så om du ser etter remote work kan det være lurt å sette seg tilgjengelig her. Pass også på at du har en profil som er tilgjengelig på engelsk, ettersom mange rekruttere ikke vil kunne – eller søker på norsk.

Pass på dette når du søker remote work

Selv om det er en rekke fordeler med remote work, så har det også noen ulemper som det er greit å vite om. Blant annet vil det være snakk om lønn som vanligvis ligger lavere enn norske nivåer. Dette skyldes at selskapet befinner seg utenfor Norge – og derfor ikke trenger konkurrere med norsk standard for lønn.

Tilsvarende kan det være greit å merke seg at praksis for pensjon og lignende kan være ulikt. Dette er noe du bør lese nøye før du eventuelt signerer en kontrakt med det aktuelle selskaper. Et siste alternativ vil være å opprette et enkeltpersonsforetak som får kontrakten med den nye arbeidsgiveren din. På denne måten kan du forholde deg til norske regler, og deretter utstede faktura for gjennomført arbeid til det utenlandske selskaper. Pass imidlertid på at du gjør dette i henhold til norsk lovverk, samt at avtalen er skriftlig bindende mellom partene.